ساییدگی داخلی لاستیک: علل و نحوه رفع آن

ساییدگی داخلی لاستیک: علل و نحوه رفع آن

 

اتومبیل‌های مدرن سرعت‌های شگفت‌انگیز دارند و در عین حال سواری نرم و بی‌صدا، همراه با مجموعه‌ای از امکانات رفاهی را به شما می‌دهند. به علاوه  این خودروها بسیار ایمن تر از قبل هستند، مجهز به کیسه های هوای متعدد در داخل و سیستم های مستقلی هستند که می توانند در مواقع اضطراری خودرو را برای شما متوقف یا هدایت کنند.

اما حتی اگر ایمن‌ترین خودرو در جاده‌ها با پیشرفته‌ترین سیستم‌های ایمنی را داشته باشید، اگر لاستیک‌های بدی داشته باشید، هیچ نتیجه‌ای حاصل نمی‌شود. نه تنها باید لاستیک باکیفیت بخرید بلکه تعمیر و نگهداری لاستیک نیز به همان اندازه مهم است. به عنوان مثال، سایش داخلی لاستیک مشکلی است که بسیاری از خودروها با آن درگیرند، اما تنها تعداد کمی از رانندگان برای حل این مشکل اقدام می‌کنند.

سایش داخلی تایر ممکن است بی ضرر به نظر برسد، اما باید فوراً به آن رسیدگی کنید. سایش داخلی لاستیک اساساً به این معنی است که قسمت داخلی آج سریعتر از آج بیرونی ساییده می شود.  منظور از آج داخلی قسمتی است که رو به اجزای سیستم تعلیق ماشین شماست نه بیرون. بنابراین، به نوعی، سایش داخلی تایر فقط سایش نامنظم است، که البته در یک منطقه خاص اتفاق می­افتد.

درست مانند سایش نامنظم در سایر قسمت‌های آج لاستیک، سایش داخلی تایر می‌تواند منجر به مشکلات ایمنی جدی شود.  این مشکل می تواند نشان دهنده مشکلات جدی در سیستم تعلیق، تراز یا سایر اجزای خودرو شما باشد. در برخی موارد، نحوه رانندگی شما نیز ممکن است مقصر باشد.

اما چرا تایرها فقط در قسمت داخلی سایش دارند؟ واقعاً چه چیزی باعث این مشکل می شود و چه کاری می توانید در مورد آن انجام دهید؟ در این مقاله، من نگاهی دقیق‌تر به سایش داخلی لاستیک، از جمله علل، علائم و روش‌های پیشگیری از آن می‌اندازم. با درک عواملی که در ساییدگی داخلی تایرها نقش دارند و اقدامات لازم برای رفع آنها، می توانید به افزایش عمر لاستیک خود کمک کرده و خودروی خود را در بهترین حالت خود نگه دارید.

 

 

بررسی علل ساییدگی داخلی تایر

دلایل متعددی می تواند منجر به ساییدگی داخلی لاستیک شود، در اینجا همه عواملی  که می تواند منجر به سایش داخلی تایر شود، ذکر می­کنیم.

 

1-برهم خوردن همراستایی چرخ­ها

 

بر هم خوردن همراستایی چرخ ها تقریباً به طور قطع منجر به سایش نامنظم لاستیک می شود. برای بیان راستای چرخ ها از اصطلاحات کمبر(camber) و کستر(caster) استفاده می­کنند. کمبر و کستر  به معنی مقدار بیرون بودن و داخل بودن قسمت جلوی چرخ می‌باشد. در واقع هدف از این تنظیم توزیع بار خودرو بطور متوازن بر روی سطح جاده است.

 

 

camber angle

 

 

اگر متوجه ساییدگی داخلی لاستیک شدید، شایع ترین مقصر آن کمبر مثبت است. مقداری خمیدگی مثبت برای عملکرد خوب است، اما مقدار زیاد آن می تواند به هندلینگ(به معنی همان خوش دستی ماشین است)  و به لاستیک ها آسیب برساند. کمبر منفی تنظیم زاویه چرخ ها است که در آن قسمت بالای لاستیک از مرکز خودرو به سمت داخل متمایل می شود و پایین تایر به سمت خارج به سمت جاده متمایل می شود. کمبر منفی می تواند باعث ساییدگی لبه های داخلی تایرها از جمله سایش داخلی تایر شود. این امر به ویژه در مورد اتومبیل‌های با لاستیک‌های کشیده، که در زوایای خمیدگی بسیار زیاد کار می‌کنند تا به آن ظاهر آویزان دست یابند صادق است.

توی (toe) نیز زاویه میان چرخ‌های هم‌محور با یکدیگر را نشان می‌دهد. اگر چرخ های جلو را مثل انگشت پا در نظر بگیریم.    toe به تفاوت بین فاصله جلوی لاستیک ها و فاصله در پشت لاستیک ها اشاره دارد. اگر جلوی لاستیک‌ها از عقب به هم نزدیک‌تر باشد، وسیله نقلیه دارای "toe-in" است و اگر جلوی لاستیک‌ها از هم دورتر از عقب باشد، خودرو دارای "toe-out" است. برای مشکلات ساییدگی داخلی لاستیک، باید به دنبال این باشید که آیا چرخ‌های شما مشکل " toe-out " دارند یا خیر.

 

2- مشکلات تعلیق (قطعات آسیب دیده)

 

چیزی در خودروها وجود دارد که به آن «هندسه تعلیق» می گویند. اساساً به این معنی است که هر جزء سیستم تعلیق به گونه ای طراحی شده است که به وسیله نقلیه شما هندلینگ، راحتی رانندگی  و کمترین سایش لاستیک  را بدهد. اگر یکی از اجزای سیستم تعلیق آسیب ببیند، کل هندسه تعلیق شکسته می شود که منجر به مشکلات پایداری و همچنین سایش داخلی تایر می شود.

متداول‌ترین قسمت آسیب‌دیده که می‌تواند منجر به سایش لاستیک شود، فرسودگی مفاصل توپی است. این مفاصل، بند فرمان را به بازوهای کنترل متصل می کنند و به چرخ ها اجازه می دهند تا با حرکت سیستم تعلیق بالا و پایین بروند. هنگامی که مفاصل توپی فرسوده می شوند، می توانند باعث شوند که چرخ ها از تراز خارج شوند و منجر به سایش داخلی تایر شوند.

با این حال، بازوهای کنترل خراب نیز می تواند منجر به سایش داخلی تایر شود. بازوهای کنترلی مانند مفاصل توپی به کنترل حرکت چرخ کمک می کنند. بازوهای کنترلی وسیله نقلیه شما معمولاً بسیار محکم هستند و به همین راحتی خراب نمی شوند، اما بوش هایی که با آنها به چرخ وصل می شوند ممکن است فرسوده شوند. هنگامی که این اتفاق می افتد، می تواند موجب خروج چرخ ها از تراز و سایش داخلی تایر شود.

علاوه بر این، تنظیم نبودن فنربندی نیز می تواند منجر به سایش داخلی تایر شود. کمک فنرهای وسیله نقلیه شما حرکت چرخ ها را کنترل می کند و سواری نرم و تماس مداوم لاستیک با جاده را تضمین می کند. بنابراین، هنگامی که کمک فنرها فرسوده می شوند یا آسیب می بینند، می توانند باعث جهش بیش از حد شوند که منجر به سایش ناهموار تایر، از جمله سایش داخلی تایر می شود. علاوه بر این فنرهای آسیب دیده باعث افتادگی خودرو از یک طرف و در نتیجه ساییدگی  لاستیک می شوند.

 

3-کم باد بودن لاستیک

 

باد کم می تواند باعث افتادگی تایر و خم شدن بیش از حد دیواره داخلی شود. این مساله می تواند منجر به افزایش اصطکاک و تجمع گرما شود که به نوبه خود می تواند باعث شکسته شدن لاستیک و فرسودگی زودهنگام لاستیک به خصوص در لبه داخلی شود.

لاستیک‌های کم باد می‌توانند به انواع مشکلات دیگری مانند بد شدن هندلینگ و پایداری، سایش بیشتر آج، آسیب رساندن به اجزای داخلی لاستیک (تسمه و لایه‌ها)، برآمدگی و جدا شدن آج تایر و موارد دیگر منجر شوند.

 

 

4-رانندگی بیش از حد تهاجمی

 

رانندگی خشن فشار بیشتری به لاستیک های شما وارد می کند. همچنین می تواند برخی از اجزای لاستیک را بیش از حد گرم کند و به دلیل سایش، آج را سریعتر فرسوده کند. منظور از رانندگی تهاجمی، حداکثر شتاب، پیچیدن تند و ترمز شدید برای مدت طولانی است.

 

5-بار بیش از اندازه روی لاستیک

 

بارگذاری بیش از حد لاستیک ها می تواند به طور قابل توجهی روی سایش تأثیر بگذارد، زیرا فشار بیشتری به آج وارد می کند و آن را به شدت روی سطح  جاده می سایید و می تواند باعث سایش داخلی تایر شود.

 

 

جلوگیری از سایش داخلی تایر

سایش داخلی تایر بیشتر به این دلیل اتفاق می‌افتد که رانندگان به طور منظم از تایرهای خود مراقبت نمی‌کنند. لاستیک ها نیز مانند وسیله نقلیه شما نیاز به مراقبت بیشتری دارند تا دوام بیشتری داشته باشند و رانندگی ایمن را به شما ارائه دهند.

 

1- فشار باد لاستیک ها را به طور مرتب چک کنید

 

چک کردن باد لاستیک باید یک عادت همیشگی هر راننده باشد. کم باد بودن  لاستیکی ها می توانند باعث خم شدن بیشتر دیواره جانبی شوند که منجر به ناپایداری در سرعت های بالاتر می شود. علاوه بر این، باد کم می تواند باعث مشکلات دیگری مانند جدا شدن آج، برآمدگی، ترک خوردگی لاستیک و غیره شود.

به همین صورت، باد بیش از حد می تواند باعث برآمدگی تایر در مرکز و  افزایش سایش در آن ناحیه شود و پیامدهای از قبیل عدم چسبندگی و پایداری مناسب، لغزش فرمان، و عمر کوتاه تر آج دارد.

 

 

2- لاستیک های خود را به طور منظم بچرخانید و بالانس کنید

 

لاستیک‌های خودرو باید هر 8 تا 10 هزار کیلومتر با یکدیگر تعویض شوند. معمولا لاستیک‌های جلویی سریعتر از لاستیک‌های عقب سابیده می‌شوند. با چرخاندن منظم لاستیک‌ها، اطمینان حاصل می‌کنید که کل آج به طور یکنواخت فرسوده شده و احتمال سایش داخلی تایر را به حداقل می‌رسانید. علاوه بر این چرخش لاستیک، با متعادل کردن الگوی سایش، چسبندگی بالاتر را به ویژه در سطوح لغزنده تضمین می کند.

 

 

3- اجزای سیستم تعلیق را بررسی کنید و در صورت لزوم آنها را تعمیر کنید

 

اگر مشکوک هستید که هر یک از این اجزای سیستم تعلیق آسیب دیده است، خودروی خود را در اسرع وقت توسط یک مکانیک ماهر بررسی کنید. انجام این کار نه تنها ساییدگی داخلی تایر را کاهش می دهد، بلکه رانندگی ایمن تری نیز خواهید داشت.

 

 

4- چرخ ها را از نظر ناهماهنگی بررسی کنید

 

روند تراز کردن چرخ ها بسیار سریع و ارزان است، بنابراین انجام آن یک بار در سال عادت خوبی است. در بیشتر مواقع، مکانیک به شما می گوید که وسیله نقلیه شما خوب است و حتی ممکن است از شما هزینه ای نگیرد. اگر برخی از چرخ‌ها ناهماهنگ باشند، مکانیک برخی از اجزای سیستم تعلیق را تغییر می‌دهد تا خیلی سریع آنها را به مشخصات کارخانه برساند.

 

 

5-از بارگذاری بیش از حد وسیله نقلیه خود خودداری کنید

 

برای جلوگیری از ساییدگی داخلی لاستیک ناشی از بار اضافی، رعایت محدودیت های وزن وسیله نقلیه که توسط سازنده مشخص شده است مهم است. با این کار به ظرفیت بار لاستیک نیز پایبند خواهید بود که معمولاً با ظرفیت وزنی خودرو همخوانی دارد. اضافه بار شامل پرهیز از حمل بار یا مسافر بیش از حد یا یدک‌کشیدن خودروهای بسیار بزرگ است که می‌تواند فشار بیشتری بر لاستیک‌ها و سایر اجزای خودرو وارد کند.

 

 

چگونه ساییدگی داخلی تایر بر عملکرد خودروی شما تأثیر می گذارد؟

 

1-کاهش چسبندگی

از آنجایی که سایش داخلی لاستیک باعث کاهش آج یک طرف لاستیک می شود، تأثیر منفی بر چسبندگی خواهد داشت. بنابراین، می‌توانید انتظارخط ترمز بسیار طولانی‌تر، چسبندگی جانبی بدتر در پیچ‌ها و هندلینگ نامتعادل را داشته باشید. مشکل در شرایط مرطوب به دلیل هیدروپلنینگ و لغزش بدتر خواهد بود.

 

2- کشیده شدن خودرو به یک طرف

در یک خودرو با هندلینگ مناسب، فرمان به هنگام رانندگی نباید به چپ یا راست منحرف شود. حتی هنگامی‌که فرمان را رها می‌کنید هم باید خودرو مستقیم حرکت کند. سایش داخلی لاستیک می تواند باعث شود ماشین شما به یک سمت کشیده شود، به این معنی که باید دائماً مسیر را با فرمان اصلاح کنید.

 

3-بازدهی پایین سوخت

سایش داخلی لاستیک همچنین می تواند با ایجاد مقاومت غلتشی بالاتر، مصرف سوخت خودروی شما را افزایش دهد.  بنابراین، با رفع مشکل به موقع، ممکن است در دراز مدت در هزینه صرفه جویی کنید.

 

4-افزایش صدا یا لرزش جاده

به طور کلی لاستیک های با سایش نامنظم به دلیل افزایش ارتعاشات سر و صدای بیشتری دارند. در مورد سایش داخلی لاستیک نیز که باعث عدم تعادل تایر و ایجاد صدای بالاتر می شود، این موضوع صدق می کند.

 

5- به خطر افتادن ایمنی رانندگی

فرسودگی داخلی لاستیک نه تنها چسبندگی را کاهش می دهد، بلکه خطر خرابی فاجعه بار تایر را نیز افزایش می دهد، برای مثال ترکیدن لاستیک می‌توانند به طور جدی وسیله نقلیه شما را بی‌ثبات کنند و شما نمی‌توانید واکنشی نشان دهید.

 

کلام آخر

ممکن است فکر کنید که اگر چند کیلومتر بیشتر از لاستیک ها استفاده کنید، در هزینه ها صرفه جویی کردید،  اما ممکن است برعکس باشد. سایش داخلی تایر باعث افزایش مصرف سوخت خودرو، افزایش هزینه تعمیر خودرو و یا حتی خطر تصادف شما می شود.

فرسودگی داخلی لاستیک مشکلی است که نباید نادیده گرفته شود، حتی اگر ممکن است خوش خیم به نظر برسد. بنابراین، اگر متوجه ساییدگی داخلی لاستیک‌های خود شدید، حتماً وسیله نقلیه خود را برای عیب‌یابی به تعمیرگاه ببرید، زیرا ممکن است مشکلات سیستم تعلیق را نشان دهد. در غیر اینصورت می توانید لاستیک ها را بچرخانید/تعادل کنید و مشکل را کاهش دهید.

برای داشتن رانندگی ایمن، سلامت لاستیک های خودروی خود را بررسی کنید. در صورت نیاز به تعویض از برندی با کیفیت و فروشگاهی مطمئن خرید لاستیک را انجام دهید. برای خرید لاستیک مناسب و با کیفیت می توانید به صفحه اصلی همپالاستیک مراجعه کنید.